Belastingaangifte 2014 in Linux

Dit jaar gaat het iets anders bij de Belastingdienst wat je aangifte betreft onder Linux. Waar je vorig jaar nog normaal het aangifteprogramma kon downloaden, kan je dit jaar dit programma amper vinden.

De jaarlijkse belastingaangifte is op de schop gegaan. 6,5 miljoen Nederlanders hebben vanaf zondag 1 maart aangifte via de website van de Belastingdienst moeten doen of via de iPhone en/of de Android app. Ze laten mensen in de waan dat de aangiftesoftware niet langer als programma op de harde schijf gedownload kan worden. Het programma is dus heel goed verstopt op de website van de Belastingdienst maar het is nog wel te vinden. Via het Ubuntu forum kwam ik erachter dat het toch te downloaden is.

Verder heeft de Belastingdienst besloten om de Nederlanders niet 1 maar 2 maanden te geven om dit vervelende klusje te klaren. En omdat ze het niet leuker kunnen maken maar wel makkelijker, hebben ze ook besloten dat de mensen 4 maanden langer er over mogen doen om hun belastingaanslag te betalen.

Terug naar Linux. Werkt de aangiftesoftware die we dus toch kunnen downloaden nog hetzelfde als vorig jaar? En twee: hoe werkt het online aangifte doen?

Downloaden software:
Klik op deze link: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aangifteprogramma_2014_linux
Klik daarna met je rechtermuisknop op de eerste optie, het .deb-bestand, kies voor “koppeling opslaan als” en geef aan waar je het bestand wilt opslaan. Ikzelf zet meestal mijn downloads op het bureaublad. Standaard komen de downloads in de Downloadmap.

Daarna klik je 2x op het .deb bestand en het programma zal zich openen zich met Gdebi pakketinstaller. Dit programma installeert losse .deb-bestanden zoals de belastingaangifte. Opent zich niets na dubbelklik of gebruik je Ubuntu en opent het Softwarecentrum, dan moet je nog even het gdebi-pakket installeren. In de terminal zet je de code: sudo apt-get install gdebi en klik op enter. Geef je wachtwoord in; je ziet geen sterretjes of iets anders, maar dat is normaal.

Het pakket wordt geïnstalleerd en ondertussen kan je heel even niets anders doen met je pc. Gelukkig is dat maar voor even. Daarna kan je het aangifteprogramma terugvinden onder Kantoor in Linux Mint en in Ubuntu kan je het terugvinden via de Dash.

Je kan het .deb-bestand laten openen door Gdebi door even via Openen met……Gdebi aan te wijzen. Je kan tevens voor .deb-bestanden het Gdebi-pakket als standaard maken via Eigenschappen. Zie screenshots.

Openen met... snapshot2

Wanneer alles is gelukt qua downloaden en installeren, open je het Belastingdienst-programma. Je krijgt een venster te zien waarin je het lettertype kan kiezen. Kies dan voor het lettertype “courier 10 pitch” en zet deze op Bold en op size 14 of 16.  Je kunt dit in de Preview bekijken. Voor mij is bold en size 16 het fijnst om te lezen. Daarna klik je op OK en het programma opent zich met het volgende venster:

18

 

 

 

 

19

 

Klik op Open bestand rechts onderin.

Helaas kreeg ik te zien: “Op dit moment proberen veel mensen de site te bereiken.
Het is daarom druk op onze servers. Als u later terug kunt komen, helpt dat om de druk te spreiden. Probeert u het later nog eens.” Overbelasting van de site.

Mocht het jou wel lukken kan je hieronder zien welke gegevens en pagina’s je te zien krijgt, als je de procedure volgt. Wanneer je op Open bestand hebt geklikt krijg je het volgende te zien. Hier kies je dus wat je wilt gaan doen. Klik daarna weer op Akkoord.

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna kies je of je de browser wilt opstarten om de gegevens te downloaden:

14

 

 

 

 

 

 

In het volgende venster geef je op voor wie je de aangifte wilt doen.

15

 

 

 

 

 

Daarna krijg je de pagina waar je moet inloggen met je DigiD.

16

 

 

 

 

 

Klik op Inloggen met DigiD en je wordt doorgelinkt naar de volgende pagina:

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vul alles in wat nodig is.

Als laatste krijg je een pagina met BSN en voor wie je de aangifte wilt invullen. Klik daarna op Akkoord. Indien je met je partner aangifte doet, moet je partner zelf met zijn/haar eigen DigiD inloggen. Na al deze stappen doorlopen te hebben, zal je alle informatie in je aangifte te zien krijgen en kan je doorgaan met je aangifte zoals je altijd gewend was.

Online aangifte doen:
Je kan nu online aangifte inkomstenbelasting over 2014 doen op Mijn Belastingdienst. Je doet dan alles op je persoonlijke pagina: de aangifte invullen, wijzigen, opslaan en versturen.
Nadeel is dat tijdens de aangifteperiode (maart en april) het soms erg druk kan zijn op de servers. Om de druk te spreiden, kan het voorkomen dat je gevraagd wordt op een later moment terug te komen. Net zoals bij het downloaden van je gegevens.

Je logt in met je DigiD op Mijn Belastingdienst. Je opent je aangifte en controleert de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn. Als het nodig is, wijzig je deze gegevens of vul je ze aan. Je slaat je aangifte op. Daarna verstuurt je hem.

Aangifte doen met de app:
Dit jaar kan je aangifte inkomstenbelasting over 2014 doen met de app Aangifte 2014.  Check eerst of de app geschikt is voor jouw situatie. Als de gegevens in de aangifte-app niet kloppen, kan je ze niet aanvullen of wijzigen. Dat kan wel in de online aangifte op Mijn Belastingdienst.

Je kan de app downloaden op je tablet of smartphone voor iOS en Android.

Heel veel succes!

(plaatjes zijn aanklikbaar zodat je ze groter kan bekijken)

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: