Installeren van Java

Primaire keuze: OpenJDK en niet Oracle (Sun) Java
Voor Java is er een goed open-bronprogramma beschikbaar: OpenJDK met de bijbehorende IcedTea plugin. Deze biedt voor veel Ubuntugebruikers een volwaardige Java.

Daarom zit de gesloten-bron Oracle (Sun) Java Runtime Environment (Oracle JRE) niet meer in de normale pakketbronnen van Ubuntu. Zelfs niet meer in de Partnersbron.

Om OpenJDK plus IcedTea te installeren volstaat het, om het volgende te doen:
– Start Ubuntu softwarecentrum
– Zoekterm: icedtea
– Klik op Icedtea Java-plug-in (icedtea-7-plugin) en installeer hem. De bijbehorende openJDK komt dan vanzelf mee.

Veel mensen hebben Oracle JRE dus niet nodig!
Maar…..wanneer je die wel nodig hebt, kan je deze handmatig installeren.

Deze pagina bevat informatie over en links naar het shell script update-sun-jre.

De huidige versie van dat script is 1.7.0_51.

Wat
Een shell script bedoeld om het ophalen en installeren van de Oracle (Sun) Java Runtime Omgeving te automatiseren.

Waarom
In augustus 2011 heeft Oracle de licentie ingetrokken die het Linuxdistributies als Debian, Ubuntu en Linux Mint mogelijk maakte de Runtime Omgeving ingepakt en wel aan te leveren. Daardoor zijn recente veiligheidsupdates niet meer verspreid via de pakketbronnen. Als je versie 6u26 of eerder van de Sun Java pakketten gebruikt (sun-java6-bin, sun-java6-jre en sun-java6-plugin), loop je dus een veiligheidsrisico.
Je zou kunnen overwegen over te stappen op OpenJDK. Er zijn echter Java-applicaties die daar niet (goed) mee werken, dus het kan zijn dat je wel bij de Oracle/Sun versie moet blijven. In dat geval kan je de instructies op deze pagina volgen om zelf het pakket van http://www.java.com op te halen en te installeren, maar ook het hier beschikbare script ophalen en gebruiken.

Pakketbron
De pakketbron levert een Debian-pakket met het script en dezelfde ondersteunende bestanden als in de supporttarball. Instellen is wat meer werk, maar levert wel een betere integratie met je systeem op. Bijkomende voordelen: een eventueel aanwezige verouderde sun-java6-installatie wordt geheel verwijderd en als je de pakketbron in je lijst laat staan, krijg je automatisch updates van het script.

De werkwijze:
neem de regel
deb http://www.duinsoft.nl/pkg debs all
op in het bestand /etc/apt/sources.list, via Softwarebronnen uit je Systeemmenu of door het bestand aan te passen in een editor (als root)
of:
zet deze regel in een gedit bestandje (bijvoorbeeld) genaamd duinsoft.list in de directory /etc/apt/sources.list.d (te vinden in Nautilus, dan Bestandssysteem, dan etc en dan apt)

Daarna doe je het volgende in de terminal:
* importeer de gpg-sleutel met de opdracht (alles op één regel)
sudo apt-key adv --keyserver keys.gnupg.net --recv-keys 5CB26B26 *

voer de opdrachten uit(twee regels)
sudo apt-get update
sudo apt-get install update-sun-jre
of gebruik Synaptic om het pakket te installeren
* de installatie van de Runtime Omgeving volgt automatisch

Het onder Ubuntu beschikbare script apt-add-repository gebruiken is niet aan te raden omdat dat script een paar onjuiste aannames doet.
Bovengenoemde keyserver keys.gnupg.net is maar een voorbeeld. Je kunt elke betrouwbare keyserver gebruiken.

Alleen downloaden
Uiteraard kan je het Debian-pakket ook met apt-get download ophalen van de pakketbron zonder het gelijk te installeren. Als je dat doet en vervolgens besluit het pakket alsnog te installeren met dpkg -iB of GDebi, dan levert dat ook een complete installatie op.
De kans bestaat echter dat GDebi ten onrechte meldt dat de installie is mislukt. Dat wordt dan veroorzaakt door een enigszins raadselachtige foutmelding van dpkg over het niet kunnen installeren van het pakket sun-java6-jre (dat zojuist is verwijderd). Dit heeft geen enkel nadelig effect op de installatie van update-sun-jre, maar het komt wel wat vreemd over…

Verwijderen
Wil je het script verwijderen, dan hangt de te volgen werkwijze af van de manier waarop je hebt geïnstalleerd. Om een handmatige installatie ongedaan te maken, voer je de opdracht
sudo update-sun-jre -v remove
uit (de directory met het script opent in een terminal!). Dit zal niet lukken als het script met behulp van een Debian-pakket is geïnstalleerd. In dat geval kan je bijvoorbeeld Synaptic of apt-get gebruiken (dpkg –remove zal niet werken). Je krijgt dan wel een andere Java-installatie voorgeschoteld: OpenJDK. Als je dat niet wilt, kan je ook beginnen met installeren van de sun-java6-plugin (als die nog in de pakketbronnen zit). De andere sun-java6-pakketten komen dan vanzelf mee en het scriptpakket wordt automatisch verwijderd.

Eindcontrole
Tik daarvoor in de adresbalk van Firefox (dus niet in de terminal): about:plugins
Scrol naar beneden totdat je zoiets ziet staan: Java(TM) Plug-in 1.7.0_04

Naar deze webpagina gaan kan ook: java

Als alles goed is gegaan krijg je het volgende te zien, wanneer je op “Java versie controleren” hebt geklikt:
Gecontroleerde Java-versie
Gefeliciteerd!

U beschikt over de juiste Java-versie (Version X Update X).

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: