Installeren van Mint

800px-Linux_Mint_Official_Logo.svgWat is Linux Mint:
Linux Mint is van de hand van Clement Lefebvre en anderen die aan het project hebben meegewerkt. De eerste versie 1.0 verscheen in 2006.
Het is in eerste instantie gemaakt als Ubuntu variant met alle media codecs al aan boord, maar tegenwoordig is het toch wel een van de mooiste en gebruiksvriendelijke distro in Linux land. Dit is overigens mijn persoonlijke mening.
Het is zeer geschikt voor beginners en lijkt Linux Mint meer op Windows. Daarnaast heeft deze distributie zijn eigen start menu, wat erg fijn daar je dan niet hoeft te zoeken en als je net bent overgestapt van Windows naar Linux Mint, is dat zeer makkelijk.

Wat maakt Linux Mint tot een volwaardig succesvolle distro:
Het is één van de distributies die het sterkst door zijn gemeenschap gedragen wordt. Je kan bijvoorbeeld vandaag op het forum een idee posten en dat reeds volgende week in de ‘current’ release zien verschijnen. Ubuntu bijv. werkt zo dat ze op vaste gezette tijden een release aanbieden. In mijn eigen ervaring heb ik dat zelf ooit kunnen zien daar ik een foutje zag in het configuratiescherm. Ik heb dat gemeld op het Mint Forum en een week later was het foutje verdwenen.
Linux Mint is zeer stabiel en kan het een enorm aantal softwarepakketten aanbieden.
Het is volledig compatibel met/maakt gebruik van Ubuntu softwarebronnen. Hierdoor krijgen Linux Mint-gebruikers toegang tot een enorme hoeveelheid pakketten en software.
Het komt met veel verbeteringen aan de desktop waardoor het intuïtief is om ermee te werken.
Er wordt enorme nadruk gelegd om alles ‘Out Of The Box’ te laten werken: Wifi, videodrivers, multimediaondersteuning, schermresolutie…

Een aantal verschillen met Ubuntu:
* Linux Mint heeft andere thema’s en stijl.
* Het maakt gebruik van niet-vrije software, denk aan flash en andere codecs
* Het geeft andere standaard programma’s mee met de installatie.
* Gaat niet mee met Unity maar Gnome 3 komt zeker als grafische werkomgeving.
* En waarschijnlijk nog een paar verschillen.

Installatie van Linux Mint:
Downloaden de laatste officiële Mint: http://www.linuxmint.com/download.php
De DVD versie heeft alle media codecs aan boord. Nieuw zijn de volgende pakketten:
* Libre Office i.p.v. Open Office
* Banshee i.p.v. Rythmbox
* Pidgin
* Thunderbird standaard
* Firefox 4
(omdat deze nieuwsbrief al een tijd geleden is gemaakt, zal bovenstaande iets anders zijn tegenwoordig. Firefox versie zit inmiddels al op nummer 18.0)

Eigenlijk is de hele installatie van Mint hetzelfde als Ubuntu. Wilt u dus Linux Mint een keertje willen uitproberen, download dan de nieuwste versie en probeer eerst de live-cd uit. Daarna kunt u besluiten deze te installeren als dualboot of alleen op de pc.
Is er dan helemaal geen verschil tussen installatie van Ubuntu, vraagt u zich misschien af. Okee dan……… Linux Mint gebruikt andere plaatjes en tekst voor de slideshow.

Op DEZE PAGINA vind je de installatie van Mint in foto-vorm. Het spreekt voor zich. Mocht je nog vragen hebben over de installatie, dan mag je altijd contact met mij opnemen.