Tips voor Firefox

Tip 1.
Zie het www in volle kleuren met Firefox.
Weten jullie dat katten en ook honden kleurenblind zijn en dat ze sommige kleuren helemaal niet kunnen zien? Maar dat mensen, maar ook apen het vermogen hebben om de volle kleuren in een regenboog te kunnen zien. Firefox heeft een manier voor mensen en apen uitgevonden om ook een website te kunnen bekijken als een regenboog, namelijk in elke kleur die je wenst.

Je zou dit kunnen doen, al was het alleen maar omwille van het hebben van plezier. Maar in sommige gevallen kan een maker van een website een slechte keuze in hun ontwerp hebben gemaakt. Want heb je weleens ooit geprobeerd om blauwe tekst te lezen op een zwarte achtergrond? Of een roze tekst op een witte achtergrond? Door het veranderen van enkele instellingen in je browser, kun je de manier waarop websites gemaakt zijn, namelijk ook veranderen.

Ga in Firefox naar Bewerken > Voorkeuren > en dan het tabblad Inhoud. Klik daarna Kleuren aan en er opent zich een venster. Je kunt nu standaard kleur selecties kiezen voor tekst, achtergrond kleur, bezochte koppelingen en nog veel meer. Klik gewoon op de standaard kleuren om je nieuwe kleuren te kiezen voor elk van deze opties. Rood, groen, paars – ze zijn er allemaal!
(Noteer wel van te voren voor jezelf, welke kleurcombinaties mogelijk niet verenigbaar zijn en dus moeilijk te lezen – doch, je kan altijd wanneer je maar wilt, de opties weer veranderen.)

Zorg ervoor dat je het vinkje weghaalt bij Pagina’s toestaan om hun eigen kleuren te kiezen, in plaats van mijn selecties hierboven.

De ontwikkelaars laten je weten wanneer er ook een optie bijkomt voor schittering en/of camouflage, maar tot die tijd kan je altijd nog een Thema voor Firefox toevoegen. Thema Firefox.

Tip 2.
Speed up je Firefox.
SPDY is een opensourcenetwerkprotocol voor het versturen van webinhoud. SPDY wordt ontwikkeld door Google. Google ondersteunt het protocol in hun browser Google Chrome, terwijl Mozilla het ondersteunt in hun browser Mozilla Firefox.

SPDY zal standaard enabled zijn in Firefox versie 13.
Heb je nog geen Firefox versie 13 dan kan je het voor versie 12 makkelijk zelf aanpassen. Hoe?

Typ about:config in je browser, en zet bij Zoeken de volgende regel: network.http.spdy.enabled Dubbelklik om de waarde op true te zetten en geniet van de snelheid.

Tip 3.
Maak je surfervaring sneller door het vermijden van wachttijd op DNS lookups.
Pagina’s laden sneller en ook YouTube video’s bufferen 5x sneller dan voorheen. Installeer deze add-on: SpeedDNS

Tip 4.
Open Firefox zoekfunctie in nieuw tabblad.
Type about:config in de adressenbalk, zet het volgende neer bij Zoeken:
browser.search.openintab
Dubbelklik daarna waarde en verander false naar true.

Tip 5.
Firefox – Volg-mij-niet-functie
Firefox kent sinds enige tijd een Volg-mij-niet-functie. Deze functie is erop gericht om websites die bezocht worden te melden dat je als bezoeker niet gevolgd wilt worden. Veel websites houden namelijk het surfgedrag van bezoekers bij omdat dit waardevol kan zijn voor onder andere adverteerders die vervolgens advertenties op maat kunnen tonen.
In Firefox is deze functie standaard uitgeschakeld en moet dus handmatig geactiveerd worden. Het is daarnaast wel zo dat het aan de websites in kwestie ligt of deze keuze respecteren, het is vrijblijvend. Websites die wel rekening houden met deze functie stoppen na het inschakelen met het volgen van je surfgedrag.

Inschakelen
Inschakelen kan door linksboven naar de oranje Firefox knop te gaan en hier te kiezen voor Opties. In het nieuwe venster dat opent klik op het tabblad Privacy. Klik dan direct op het vinkje bovenaan voor de regel ‘Websites laten weten dat ik niet gevolgd wil worden’.

Klik op de knop OK onderaan en de Volg-mij-niet-functie is geactiveerd.

Tip 6.
Firefox – Sneltoetsen
Hieronder een overzicht met sneltoetsen voor Firefox.
CTRL Combinaties

CTRL Combinaties
Ctrl + N Nieuw venster openen
Ctrl + T Nieuw tabblad openen
Ctrl + Shift + T Laatst gesloten tabblad openen
Ctrl + Shift + P Privenavigatie starten
Ctrl + W Tabblad sluiten
Ctrl + Shift + W Venster sluiten
Ctrl + S Pagina opslaan als
Ctrl + D Opslaan in favorieten
Ctrl + Shift + D Alle tabbladen opslaan in favorieten
Ctrl + B Favorietenbalk openen
Ctrl + Shift + B Favorieten beheren
Ctrl + O Bestand openen
Ctrl + L Locatie openen
Ctrl + P Afdrukken
Ctrl + R Vernieuwen
Ctrl + U Bron bekijken
Ctrl + F Zoeken op pagina
Ctrl + G Opnieuw zoeken
Ctrl + H Geschiedenis openen
Ctrl + J Downloadbeheer openen
Ctrl + Shift + Del Privegegeven verwijderen
Ctrl + Tab Tussen tabbladen navigeren
Ctrl + 1 t/m 9 Naar specifiek tabblad navigeren
Ctrl + + Inzoomen
Ctrl + – Uitzoomen
Ctrl + 0 In / Uitzoomen resetten
Alt Combinaties
Alt + Home Startpagina openen
Alt + Linkerpijltjestoets Vorige
Alt + Rechterpijltjestoets Volgende
Functietoetsen
F1 Help
F3 Zoeken op pagina
F5 Pagina verversen
F7 Cursornavigatie in / uitschakelen
F11 Volledig scherm
Overig
Home Naar boven scrollen
End Naar beneden scrollen

Tip 7.
Firefox – Standaard zoekmachine wijzigen
Firefox heeft rechtsboven een zoekbalk vergelijkbaar met als Internet Explorer. Standaard is Google ingesteld als zoekmachine maar dit kan snel gewijzigd worden. Rechtsboven in de zoekbalk naast het Google logo staat een pijltje naar beneden. Door hierop te klikken komen de standaard zoekmachines tevoorschijn die al aanwezig zijn. Door op een zoekmachine te klikken wijzig je de standaard zoekmachine naar deze.

Als je onderaan het keuzemenu op “Zoekmachines beheren” klikt zal er een venster openen met de opties. Door een zoekmachine te selecteren kun je deze met een druk op de knop “Verwijderen” uit het overzicht halen. Onderaan staat een optie Meer zoekmachines verkrijgen. Als je hierop klikt wordt de website van Firefox geopend met een overzicht van zoekmachines. Hier kun je dan aanvullende zoekmachines zoeken.
Linux Mint heeft (helaas) als standaard de zoekpagina van Mint zelf, je ziet dat gelijk plus de aangepaste zoekpagina heeft een groene M. Ik ga naar deze site: http://mycroft.mozdev.org/
Vul daarin bij sitename: http://www.google.nl en klik op zoek .
Dan krijg je een pagina met gevonden plugins, klik dan bij nummer 4 op een link met Google-NL.
Daarna krijg je een venstertje te zien waarin de vraag staat op je deze zoekmachine in de lijst wilt hebben en of je hem ook gelijk wilt gebruiken?
Uiteraard ja, klik op toevoegen en klaar ben je.

Tip 8.
Firefox – Onlangs gesloten tabbladen weer openen
Firefox kent een geschiedenis van bezochte websites zoals ook Internet Explorer dit kent. Firefox kent echter nog een geschiedenis, de onlangs gesloten tabbladen.
Stel je hebt een website openstaan en per ongeluk sluit je deze dan is het tabblad op deze manier weer opnieuw snel te openen. Ga linksboven naar de oranje Firefox knop en ga met de muis op het menu item Geschiedenis staan. Ga dan met je muis naar “Onlangs gesloten tabbladen” en je ziet een overzicht van de laatst gesloten tabbladen tijdens de huidige sessie. Het klikken op een website opent het tabblad weer opnieuw.