Uitleg Ubuntu Tweak

LET OP: UBUNTU TWEAK WORDT NIET MEER ONDERSTEUND!! https://launchpad.net/ubuntu-tweak

Ubuntu Tweak is een toepassing die het configureren van Ubuntu makkelijker maakt voor iedereen. Het biedt veel nuttige bureaublad- en systeemopties die de standaard werkomgeving niet biedt.
Met de hulp van Ubuntu Tweak, kunt u veel plezier hebben met het gebruik van Ubuntu en Mint! De nieuwste versie is 0.8.7; klik op het plaatje om Ubuntu Tweak te downloaden.

01.UTLees wel goed welke versie je nodig hebt.
Sla dit bestand op in de Downloadmap en open het met Gdebi pakketinstallatie. Klik daarna op Pakket Installeren.

In Mint 13 vind je het programma terug onder Menu->System Tools.
Klik er dan op en je krijgt het volgende scherm te zien:

02. UT

We gaan langs alle onderdelen die je nu te zien krijgt in het openingsvenster van Ubuntu Tweak.
Overzicht: spreekt voor zich.

Aanpassingen: Hier kan je knoppen en menu’s en diverse andere zaken aanpassen, die betrekking hebben op Weergave, Opstarten, Bureaublad en Systeem.

08.UT

Beheerders: Hier zit bijv. Computerherstel in. Maar ook sneltoetsen kan je ingeven, Standaardmaplocaties en Bestandsbeheertype aanpassen. Tenslotte in dit onderdeel vind je de Broneditor.

03.UT

04.UT

Schoonmaak: Wanneer je een vinkje zet bij automatisch scannen (linksonder in de hoek), zal je een lijst krijgen van de onderdelen die links staan aangegeven. Zet daar ook een vinkje en aan de rechterkant zul je de hele lijst te zien krijgen.

05.UT

Het mooie hiervan is dat Ubuntu Tweak geen zaken laat zien, die niet verwijderd mogen worden. Het is in feite dus vrij veilig. Zoals bijv. de kernels die je kan verwijderen. Ubuntu Tweak laat altijd 2 kernels in de configuratie staan, de overige die het programma aangeeft, kunnen met een gerust hart verwijdert worden.

Klik nadat je alles even bekeken hebt, op Verwijderen in de rechter benedenhoek, dan krijg je het volgende venster te zien:

06.UT

Vul je wachtwoord in en de boel zal worden opgeschoond.
Let wel, als je een hele lange lijst hebt, dan kan het even duren. Maar daarna:

07.UT

09.UT Als we teruggaan naar het beginscherm, dan zien we aan de rechterkant een lijst met recent gebruikte onderdelen. Deze onderdelen zijn ook terug te vinden onder Aanpassingen.
Loop ze eens allemaal eens langs en bekijk de mogelijkheden die het geeft.

In Ubuntu heb je nog een extra instellingen waaronder de Unity settings. Je kan zelfs de kleur van de Dash veranderen in de kleur die jij wilt.

10.UT 11.UT

Er zijn Ubuntu gebruikers die het absoluut afraden om dit programma te gebruiken, maar ik zie niet in waarom ze dit afraden. Ik werk nu al vrij lang met Ubuntu Tweak en nog nooit is mijn systeem corrupt geraakt door het gebruik ervan. Let er wel op dat je het programma via de officiĆ«le bronnen installeert en niet via duistere PPA’s. Maar dat geldt eigenlijk voor elk programma wat je wilt installeren.

Let wel dat het bij mij altijd goed is gegaan, dat dit nog geen garantie is dat het bij jou ook goed zal gaan. Gebruik is dus op eigen risico!!