Windows

Microsoft Corporation:
is een Amerikaanse computer softwareproducent gevestigd in Redmond (Washington). Microsoft is het grootste softwarebedrijf ter wereld en vooral bekend van de besturingssystemen MS-DOS, Windows en kantoorsoftware zoals Microsoft Office. Het bedrijf verkoopt tevens toetsenborden, computermuizen en een computerspellen. Ook geeft Microsoft veel spellen voor hun spelcomputer uit: de Xbox en later voor de opvolger daarvan, de Xbox 360.

Monopolie:
Zoals gezegd is Microsoft een zeer succesvol bedrijf. Volgens Europese wetgeving misbruikt Microsoft echter zijn monopoliepositie. Onder andere wordt het bedrijf verweten:

* Producten onnodig duur te maken.
* OEM’s te verbieden software van de concurrentie mee te leveren.
* Concurrenten uit de markt te drukken door eigen software te bundelen met Windows (bijvoorbeeld de browser Netscape Navigator verloor hierdoor marktaandeel aan Internet Explorer, het mediaprogramma RealPlayer aan Windows Media Player).
* Concurrenten uit de markt te drukken door eigen (afwijkende) standaards te zetten en deze vanuit Windows te gaan ondersteunen. Zo wilde Microsoft met de .NET technologie de taal J#, een tegenhanger van Java, in de markt zetten. Ook bestaat er het audioformaat .WMA (tegenhanger van .mp3) dat oorspronkelijk alleen door Windows Media Player werd ondersteund.
* De ontwikkelingen in de IT wereld te traineren door eerst alle nieuwe ontwikkelingen zelf te monopoliseren voordat men bereid is deze te ondersteunen. Nadat de monopoliepositie is bereikt stopt men onmiddellijk met alle verdere ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn Internet Explorer 6 (ontwikkeling sinds 1999 gestopt) en Microsoft Office (stabiliteit sinds 1997 niet verbeterd). Ook na DirectX 9, toen de meeste bouwers van PC-games eenmaal hadden besloten deze API te gebruiken, kwam er lange tijd geen nieuwe versie uit.
* Spyware in zijn programma’s te stoppen en de zo verkregen gegevens voor commerciële doeleinden te gebruiken.

Installatie Windows:
Normaal gesproken is Windows helaas al voor geïnstalleerd op uw nieuwe computer. Maar zo normaal is het eigenlijk niet en dit is dus de monopoliepositie die Microsoft nog steeds heeft. Bij het kopen van een nieuwe computer is het daarom misschien verstandig als u er eens bij na gaat denken of u wel Windows op uw pc wilt. Want waarom geen Linux? Zie het vorige hoofdstuk op deze site.
Afgezien hiervan is het bij bestaande computers soms nodig om Windows er opnieuw op te zetten, vanwege vele virussen of spyware.

De set-up procedure van Windows 7 (tegenwoordig versie 8) is eenvoudig te doorlopen. Bij het opstarten detecteert de computer de opstartbare CD en vraagt bevestiging dat daarvan moet worden opgestart. Hoewel een upgrade-installatie hoogstwaarschijnlijk zonder problemen zal verlopen, is het meestal niet de verstandigste keuze. Een schone installatie waarbij Windows 7 of een andere versie netjes op een lege C:-partitie wordt geïnstalleerd, levert de minste problemen.

Tijdens de set-up van Windows wordt getracht alle drivers voor de aangesloten hardware te installeren. Omdat veel randapparatuur toch afzonderlijk geïnstalleerd moet worden, is het verstandig de hardware even los te koppelen voor aanvang van de Windows set-up procedure. De door de installatie van hardware drivers veroorzaakte problemen zijn zodoende eenvoudiger te traceren. Sluit na afronding van de Windows-installatie de hardware stuk voor stuk weer aan en installeer de bijbehorende drivers.

Tijdens de installatie wordt gevraagd op welke partitie Windows 7 geïnstalleerd moet worden (installeer nooit meer dan één besturingssysteem per partitie, want dat is vragen om problemen!). De C:-schijf is de beste locatie om het nieuwe besturingssysteem op te installeren. Wordt gedurende het installatieproces een andere schijfletter toegewezen, dan kan de set-up beter worden afgebroken om vervolgens opnieuw te beginnen zodat Windows met zekerheid op de C:-partitie komt te staan.
Durft u de installatie niet aan of heeft u problemen, dan kunt u contact opnemen met mij via het contactformulier.

Let op:
Tegenwoordig krijgt men bij het kopen van een nieuwe computer GEEN Windows cd erbij geleverd, maar staat er een recovery partitie op de computer. U kunt deze gebruiken wanneer u terug wilt naar de fabrieksinstellingen. Maak dan wel van te voren een back-up van al uw belangrijke documenten! Ik zelf bezit GEEN Gelicenseerde versie van de Windows installatie cd; wilt u mijn hulp bij het installeren van Windows, dient u dus zelf een Windows cd aan te schaffen!